0 0

Alapvetõ tudnivalók a torrentezésben

  • Címke: Torrent, Tracker, Seeder, Leecher
  • Létrehozva: 2011-07-29 09:11:23 2011-07-29 09:11:23 (Általa: Törölt felhasználó (#948))
  • Utoljára szerkesztve: 2019-03-03 20:19:05 (Általa: Y)
  • Szerkesztve: 7 alkalommal
Peer:
A peerek az adott torrentnél lévő feltöltők ( seeder ) és letöltők ( leecher ) összessége.

Tracker:
Egy központi szerver program, tárolja, hogy melyik torrentet melyik peer tölti és statisztikát nyújt.

Torrent:
ez egy fájl, ami tartalmazza a tracker címét, a megosztott fájlok nevét, a pieces (darabok) számát, méretét és a hash-t.

Seeder:
Az a peer, akinek az adott torrent teljes egészében rendelkezésére áll.

Leecher:
Az a peer, akinek az adott torrent nem áll rendelkezésére teljes egészében. Amint megszerzi a hiányzó adatokat, seeder lesz belőle.

Feltöltõ:
az a felhasználó, aki egy új torrentet feltölt az oldalra.

További hasznos leírások:

Aktív mód:
Több esetben lehet egy felhasználó aktív. Például akkor, ha nincs se szoftveres, se hardveres tűzfala. De akkor is aktív, ha bármilyen tűzfala van, de a BitTorrent kliense által használt portot engedélyezi a tűzfalon . Előnye, hogy nem csak aktív, de a passzív felhasználókhoz is tud csatlakozni. Éppen ezért fontos, hogy mindenáron próbálj aktív lenni.

Passzív mód:
Egy felhasználó akkor passzív, ha rendelkezik szoftveres vagy hardveres tűzfallal, és nincs engedélyezve a BitTorrent kliens által használt port a tűzfalon.Még akkor is lehet passzív egy felhasználó, ha rendelkezik routerrel, ami rendelkezik tűzfallal . Ezen a tűzfalon szintén engedélyezni kell a használt portot , hogy a kliens tudjon bejövő kapcsolatokat fogadni. Mindenki törekedjen arra, hogy aktív legyen, mert így tud tölteni passzív felhasználóktól is, ami nagy sebesség növekedést jelenthet. További információt a M.I.B. GY.I.K. Felhasználói információk almenüjében találsz.

Megosztási arány:
A letöltött és a feltöltött adatmennyiségedet elosztva kapod meg a megosztási arányodat.

DHT:
Lehetővé teszi a tracker nélküli torrentek előállítását és használatát. A működéséről: A DHT-t engedélyező felhasználók között létrejön egy adatbázis, ami tárolja, hogy kinél, milyen torrent van. Azonban ez az adatbázis nincs központi szerveren. Sőt egyben sehol sincs meg, csak a több száz-ezer PEER alkotta bolyokban léteznek, szétosztva a kliensek között, folyamatosan cserélődve. A privát oldalak kérni szokták, hogy kapcsoljuk ki ezt a funkciót, mert a DHT-n forgalmazott adatmennyiséget nem láthatja a tracker így nem is számolhatja el, és ebből adódhatnak félreértések. Ellenben a publikus oldalról letöltött torrenteknek kifejezetten jól jön a dolog, mert ott úgy sem nézi a tracker az adatforgalmat, és nem kevés plusz PEER be tud kapcsolódni. Tehát nincs egyértelmű szabály, hogy ki legyen kapcsolva, vagy épp be. (Egyébként lenne megoldás a dologra: A privát oldalakra feltöltendő torrentek esetén, készítéskor be kell(ene) pipálni a Privát torrentet, aminek hatására az a konkrét torrent nem megy ki DHT-ra. DHT kikapcsolása: Kép

DHCP:
Az IP címeket automatikusan kiosztó szabvány.

Dinamikus IP: Alaphelyzetben mikor beépítünk egy routert és beállítjuk a számítógépet, mindig dinamikus IP kiosztásra áll rá a rendszer. Ennek alapvető előnye, hogy ilyenkor automatikusan felépül a hálózat, így nekünk szinte semmit nem kell tennünk. Azonban van egy hátránya: IP címünk minden újraindításkor megváltozhat. Ez akkor jelentkezik hátrányként, amikor be szeretnénk állítani a routert, legyen szó egy PortForwardról, vagy egy korlátozás bevezetéséről, mert ezekhez mindig IP címet kell megadnunk. Ezekben az esetekben célszerű átállni Statikus IP-re, ami valójában nem bonyolult beállítani és nem is vesz igénybe 5-10 percnél többet egy kezdő esetén se.

DNS szerver:
Ezek a szerverek végzik el az IP címről Domainre és Domainről, IP címre történő fordítást.

DMZ:
Betűszó, mely a DeMiliteredZone-ból lett rövidítve.
Ilyen port vagy funkció a routereken (és tűzfalakon) szokott lenni. Funkciója abból áll, hogy engedélyezés után az adott port/IP cím egy teljesen védtelen környezetbe kerül át. Vagyis nem lesz semmiféle filter érvényes rá, router esetén pedig még a port scanneléseket is fogadja és arra a gépre továbbítja.
Ez azt jelenti, hogy a router beállítása nélkül válhatsz aktívvá. De ez az eljárás egyáltalán nem ajánlott, hisz így a géped elveszti a router által kapott védelmét..

Slot:
Az egyszerre használható és futtatható torrentek száma, fel és letöltés irányában.

Passkey: A passkey egy egyedi, 16 karakterből álló azonosító kulcs. Minden felhasználónak egyedi azonosító kulcsa van. A tracker ez alapján azonosít Téged. Mindig tartsd biztonságban passkeyed, mert ha azt valaki megszerzi, a Te nevedben tud az oldalról letölteni.

Merevlemez partíció:
A partíció a merevlemez egy önálló logikai egysége, amely fájlrendszer tárolására alkalmas. Ahhoz, hogy egy merevlemezt használni tudjunk, legalább egy formázott partíciót kell tartalmaznia.

Proxy:
Proxy szerver: Általában tűzfalként és egy átmeneti tárhelyként funkcionál az Internet és a Hálózat gépei között.
Anonim proxy: Elrejti a valódi IP címedet. Ezt úgy éri el, hogy beépül az adó és a vevő (a Te géped) közé így amikor az adó elküldi a kért tartalmat, akkor az a Proxy szervernek küldi, hisz tőle kapta a kérést. Majd ez a proxy küldi át Neked.

UPnP:
Ennek a protokolnak az a célja, hogy egységesítse a különböző készülékek (PC-router) kommunikációját és így egy szimpla kérés után portot tudjanak nyitni a routeren. Elsőre roppant előnyösen hangzik, mert ha ezt engedélyezzük a routeren-tűzfalon-programban, akkor onnét már nekünk semmi dolgunk és aktív lesz a kapcsolódásunk. De nem mindig működik a dolog.
A másik sokkal fontosabb probléma, hogy így nem kapunk tájékoztatást arról, hogy akkor most ki, mikor nyit portot, ami így komoly kockázatot jelent.

VPN:
Virtual Personal Network (Virtuális Magán Hálózat ). Ez a protokoll arra szolgál, hogy két fizikailag független hálózatot összekapcsoljon. Ezzel a technológiával megtehetik hogy a felhasználó úgy lássa a messze lévő gépeket mintha a belső hálózaton lennének. A Kapcsolat természetesen titkosítva van. Továbbá ha VPN-t bérlünk, akkor elrejthetjük a szolgáltató elől a használt protokollokat, így kikerülve az esetleges forgalomkorlátozást illetve tiltásokat, kihasználva teljes sávszélességünket.

HASH:
HASH ellenőrzés akkor szokott lefutni, amikor a kliens érzékeli, hogy a letöltési helyen már ott van a letöltött fájl. Vagy legalábbis annak egy része.(pl. mikor seedelésre adunk be egy torrentet )

NFO:
Információs fájl. Normál esetbe a snak egy riport készítője van hozzá társítva, de a torrentes világban egy szimpla textről van szó, amely információt tartalmaz a torrentről. Társítsuk a jegyzettömbhoz (jobb klikk a fájlon-> társítás) vagy TotalCommanderben F3/F4 billentyűt lenyomva olvashatjuk a tartalmát.

Sample:
Egy adott videóanyagból kivágott rövid részlet, ami mintakép helyett mellékelnek a torrentbe, hogy a letöltő mielőtt leszedi az egész anyagot, annak minőségéről meggyőződhessen.

Kik, mik ezek a releaserek?
Egy vagy több személy, akik a forrásmegszerzése után tömörítik, kódolják a filmeket.

Seedbe állás menete

Először is győződj meg róla, hogy a birtokodban lévő anyag 100%-ban az-e, mint ami itt fellelhető. Ha esetleg pár fájl hiányzik, akkor is megtudod oldani, hogy a meglévő állományt megoszd ide, vagy az is lehet alternatíva, hogy pótolod a hiányzó állományokat, akár innen is. Mivel alapvetően mindkét szituációnál ugyanazokat a lépéseket kell véghezvinni, így egyszerre írom le a folyamatot:

1. lépés: Győződj meg az azonosságról, esetleges hiányosságokról. Erre van a torrent adatlapon a fájllista.
2. lépés: Töltsd le az adott anyaghoz kapcsolódó torrentfájlt az oldalról.
3. lépés: Nyisd meg a fájlt. Ekkor előugrik egy kis ablak. Ott a felső részben tallózd be az anyag elérési útvonalát, majd nyomd meg az OK gombot.

Ezek után jön az úgynevezett Hash idő, amikor is a kliens leellenőrzi, megvan-e Neked a teljes állomány. Ha nincs, akkor az ellenőrzés megáll egy bizonyos százaléknál, és letölti a hiányzó állományt, ha pedig megvan minden, akkor elkezdi a seedet, persze ha van letöltő.
Ha a kliens egyből letölteni akar, akkor nem jól adtad meg az anyag elérési útvonalát, ilyenkor kezdheted előröl az egészet.

Kapcsolat
Az oldal elérhetőségei: A feltöltött torrentekkel kapcsolatos szerzői jogi probléma esetén, vagy belépéssel kapcsolatos problémák esetén: [email protected]