0 0

Port beállítása, nyitása

  • Címke: port, beállítás, utorrent
  • Létrehozva: 2011-07-28 23:12:33 2011-07-28 23:12:33 (Általa: Törölt felhasználó (#1))
  • Utoljára szerkesztve: 2019-03-07 23:44:01 (Általa: Y)
  • Szerkesztve: 10 alkalommal
A port nyitás arra szolgál hogy ne legyünk passzívak seedelés esetén. Miért vagyok az, és mit tehetek az ellen, hogy ne legyek passzív?

Engedélyezd a klienst vagy a portot a tűzfaladon: Kliens, vagy a port engedélyezése a tűzfalon:

- Windows XP tűzfal esetén: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal -> Kivételek fül-> Port hozzáadása és írjuk be a kliens által használt portot. A kliens által használt portról a Beállítás Kalauzban (is) tájékozódhatunk. (CTRL+G)
- Windows Vista/7/8/8.1 tűzfal esetén: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal-> Program vagy szolgáltatás átengedése a tűzfalon (bal oldalt)-> Beállítások módosítása-> Másik programengedélyezése-> Tallózás. Fontos figyelni, hogy a megfelelő típusú hálózatra engedélyezzük!

Ha router is van, akkor az uTorrentben kézzel megadott portot ki kell engedni a routeren, ennek megadása routerenként változó helyen van, többnyire NAT-os hálózatkezelés, azon belül Port Forwarding.

Ha nem ismered a routered beállítási lehetőségeit, akkor menj fel a http://portforward.com oldalra, itt gyártónként fel vannak sorolva a router típusok. Keresd meg a saját routered típusát az oldalon és kattints rá.

Bejön egy reklám oldal, a jobb felső sarokban lévő Click here to skip this advertisement... linkre kattintva tovább jutsz.

Keresd ki az uTorrentet (ha mást használsz, akkor a kliensedre keress rá) és kattints rá.

Behoz egy képekkel illusztrált oldalt, ahol láthatod az uTorrentben hol van megadva a használt port, és a router beállításaiban hol kell keresned a hozzá tartozó konfigurációs oldalt.

Name mező az legyen uTorrent, hogy tudd a későbbiekben mihez tartozik. A "from" és "to" mezőbe is ugyanazt az egy portszámot írd amit az uTorrentben megadtál.
Protocol Both legyen vagy TCP/UDP vagy ha csak külön van a kettő, akkor csinálj egy szabályt TCP-re és egyet UDP-re.
.IP Adress mezőt próbáld üresen hagyni, ha így nem működne vagy nem menne tovább akkor ide azt a belső IP címet kell írnod amit a router ad annak a gépnek amin az utorrent-et futtatod.


A routeren, a kliensen és a tűzfalon is engedélyezzük az UPnP szolgáltatást.

A beállítás menete:

1. A kliensben itt tudjuk aktiválni a szolgáltatást: CTRL+P-> Általános UPnP port kezelés engedése. (alapértelmezetten aktív)
2. Windows tűzfalon való aktiválás:
- Windows XP tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal -> Kivételek fül-> UPnP keretrendszerhez pipa
- Windows Vista tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Hálózati és megosztási központ-> Hálózati felderítést engedélyezzük
- Windows 7/8/8.1 tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Hálózati és megosztási központ-> Speciális megosztási beállítások-> Otthoni hálózat résznél-> Hálózati felderítés engedélyezése.
A routerek is eltérő menüpontba fogják rakni a dolgot. Ezt magunknak kell kikeresnünk, bár egy kézikönyv sokat segít. (A gyártó honlapján mindig megtalálható, és az elektronikus formába gyorsan tudunk keresni is.)
Internet szolgáltatónk egy routerén vagy valójában, többed magunkkal.( Pl.: kábelnet)
Ilyenkor nem lehetünk aktívak amíg a szolgáltató nem fordít nekünk egy portot. Azonban ez nem nagyon szokott megtörténni, mert ez nem kötelessége a szolgáltatónak és technikai akadálya is lehet. A vezeték nélküli szolgáltatók szinte kivétel nélkül NATolnak, de azért egyre ritkább. Ha ilyen helyzetben vagyunk, megpróbálhatjuk felvenni a kapcsolatot a szolgáltatónk ügyfélszolgálatával, hátha segítenek.

Port nyitás TP-Link eszközön.

uTorrentbe adjunk meg egy tetszőleges portot, és vegyük ki a "véletlenszerű port minden indításnál" opciót! Ne felejtsük alkalmazni és le okézni a beállításainkat.(Kép)
Nézzük meg a DHCP által kioszott IP címünket, valamint a Routerünk IP címét. Ezt több féle képpen megtehetjük:
a) Windows Start menü keresés> gépeljük be hogy "cmd" majd nyomjunk ENTER-t. (Kép)
b) Elöjött tehát a kis fekete ablakunk: ide gépeljük be hogy "ipconfig" majd ENTER (Kép)
c) A pirossal bekeretezett IP címekre lesz szükségünk.
Az alapértelmezett átjáró (vagy default gateway) a Routerünk IP címe, ezt írjuk be a böngészőnk címsorába. Kérni fog Felhasználónevet és Jelszót (általában: admin/admin) de routerenként változó. Itt kiválaszthatod a router márkáját, és típusát: Router alapértelmezett felhasználónevei és jelszavai (Kép)
Lépjünk be a Routerünkbe!
Keressünk olyat hogy Forwarding>Virtual Servers (ez márkánkánt eltérő lehet pl.: Forwarding>NAT) NAT=Virtual Servers. Ne feledjünk menteni! (Kép)

A számítógépünk IP configurációja a következőképpen is megnézhető:

- Kattintsunk a tálcánkon a WiFi vagy a hálózati ikonra BAL egérgombbal, majd a "Hálózati és megosztási központ"-ra. (Kép)
- Kattintsunk a bekeretezett részre. Kövessük az alábbi utasításokat: (Kép) (Kép)


Kapcsolat
Az oldal elérhetőségei: A feltöltött torrentekkel kapcsolatos szerzői jogi probléma esetén, vagy belépéssel kapcsolatos problémák esetén: [email protected]