0 0

Aktív - passzív mód

  • Címke: passzív, vagyok, aktív, mód, módban
  • Létrehozva: 2011-07-28 23:11:33 2011-07-28 23:11:33 (Általa: Törölt felhasználó (#1))
  • Utoljára szerkesztve: 2023-03-01 00:37:25 (Általa: Straitjacket)
  • Szerkesztve: 5 alkalommal
A torrentezés egy fájlcserélő technológia, ahol a felhasználók egymástól töltik le a kívánt fájlokat, így megosztva a letöltést a közösség tagjai között.
A fájlok darabokra vannak bontva, és az egyes darabokat a felhasználók egymástól töltik le és tölthetik fel.
Ez azt jelenti, hogy az adatokat egy peer-to-peer (P2P) hálózaton keresztül osztják meg, és a letöltés sebessége attól függ, hogy mennyi seedert és peert talál az adott fájlhoz.

Az aktív és passzív kapcsolat fogalmát a torrentezés során a kapcsolatok típusaként használják.
Az aktív kapcsolat azt jelenti, hogy az adott számítógép vagy hálózati eszköz aktívan részt vesz a torrentezésben, és lehetővé teszi mások számára, hogy fájlokat töltsenek le róla.
Az aktív kapcsolatot csak akkor tudja létrehozni egy számítógép, ha a hálózati eszközének nyitva van a portja, ami az adatcsere beállításokban van megadva.

A passzív kapcsolat azt jelenti, hogy a számítógép vagy hálózati eszköz, amelyről a fájlt töltik le, nem aktívan vesz részt a torrentezésben.
Ez azért lehet, mert a hálózati eszköznek zárt vagy tűzfal által blokkolt portja van, ami megakadályozza másokat abban, hogy fájlokat töltsenek le róla.
Ez azt jelenti, hogy a letöltés sebessége lassabb lehet, mert kevesebb aktív kapcsolat áll rendelkezésre a fájl letöltéséhez.

Példaként elképzelhetjük, hogy két számítógép van, A és B. A számítógép A aktívan részt vesz a torrentezésben, míg a számítógép B passzív kapcsolatban van, mert zárt portja van.
Ha valaki letölti a fájlt, akkor a torrent kliens a Tracker szerverről kap információkat arról, hogy kik vannak még az adott torrenten és melyik számítógép milyen adatokkal rendelkezik. Ezek között az információk között szerepel az is, hogy ki az aktív és ki a passzív szereplő.
Ha a számítógép A-n nyitva van a port, akkor mások könnyen tudnak vele kommunikálni, és több kapcsolatot is létesíthetnek vele, ami lehetővé teszi a gyorsabb letöltést.
Ha a számítógép B-ről történik a letöltés, a torrent kliensnek kevesebb kapcsolat áll rendelkezésre, ami lassítja a letöltést.


Miért hátrány ha minden kapcsolat passzív?

Ha minden kapcsolat passzív, akkor az összes passzív felhasználó csak az aktív felhasználóktól tud adatokat letölteni, a passzív felhasználók egymáshoz nem tudnak kapcsolódni.

Ez azt jelenti, hogy az összes adatforgalom a seederekre és az aktív felhasználókra van korlátozva, ami lassabb letöltési sebességet eredményezhet.
Az aktív felhasználók sokkal több kapcsolatot tudnak létrehozni egymással és így sokkal nagyobb a lehetőségük az adatok hatékonyabb megosztására és gyorsabb letöltésre.
Ezért fontos a megfelelő portnyitás és az aktív kapcsolatok létrehozása a torrentezés során.

Mit tegyek, ha a szolgáltató NAT-olt IP címet adott és ezért nem tudok portot nyitni?
Ha a szolgáltató NAT-olt IP címet adott, és ezért nem tudsz portot nyitni, akkor van néhány lehetőséged:
1. Kérj dedikált, nyilvános IP-címet a szolgáltatódtól: Előfordulhat, hogy a szolgáltató kínál nyilvános IP-címet bizonyos díjért cserébe.
Ezzel a megoldással lehetőséged nyílik portokat nyitni, és megoldódik a kapcsolódási probléma.

2. Használj olyan port forward szolgáltatást, amely támogatja az UPnP-t: Az UPnP (Universal Plug and Play) lehetővé teszi, hogy az eszközök automatikusan konfigurálják a portokat és más hálózati beállításokat.
Néhány router és modem támogatja az UPnP-t, amely lehetővé teszi, hogy automatikusan megnyitja a szükséges portokat.

3. Használj olyan szolgáltatást, amely a NAT körüli problémákat kijátssza: Néhány szolgáltató olyan megoldást kínál, amely lehetővé teszi, hogy kijátszd a NAT körüli problémákat.
Például a VPN szolgáltatások lehetővé teszik, hogy átugord a NAT-ot, és nyilvános IP-cím alapján kapcsolódhass.

4. Változtass szolgáltatót: Ha semmilyen megoldás nem működik, akkor érdemes lehet más szolgáltatót választani, amely nyilvános IP-címet biztosít az ügyfeleinek.


Mi történik, ha nem csinálok semmit, és passzív maradok?

Ha passzív maradsz, akkor az eszközöd csak aktív felhasználókhoz tud kapcsolódni, és nem fog tudni egyetlen felhasználó sem rád csatlakozni.
Ez azt jelenti, hogy csak azok a felhasználók tudnak letölteni tőled, akiknek az aktív kapcsolatuk van.
Ezzel csökken a letöltési sebességed és az összes kapcsolat, amit létesíteni tudsz.
Tehát, ha lehetőséged van arra, hogy nyisd meg a portot az eszközödön, és engedd az aktív kapcsolatokat, akkor javasolt ezt megtenni, mivel így hatékonyabban tudsz részt venni a fájlcserében, és gyorsabban tudsz letölteni és feltölteni is.

Hasznos linkek:
Portforward
Kapcsolat
Az oldal elérhetőségei: A feltöltött torrentekkel kapcsolatos szerzői jogi probléma esetén, vagy belépéssel kapcsolatos problémák esetén: [email protected]